ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 34η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023, στα Γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου,  η 34η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Κατά το πρώτο Μέρος της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης ανέγνωσε την έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2022, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και στις ενέργειες που γίνονται από την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου ώστε οι κοινότητες να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά από τον Ιούνιο του 2024. Επίσης κατά το πρώτο Μέρος, η Συνέλευση ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της Ένωσης για το έτος 2021 καθώς και τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το έτος 2023 ενώ κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν θέματα που αφορούν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κοινότητες ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα να αυξηθεί η κρατική χορηγία ώστε να μπορέσουν οι κοινότητες και τα συμπλέγματα τους να επιτελέσουν ικανοποιητικά την αποστολή τους.

Κατά το δεύτερο Μέρος της Συνέλευσης, το οποίο είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, η Ένωση τίμησε τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Νίκο Νουρή και τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ.Γιάννη Καρούσο για τη συνολική τους προσφορά προς τις κοινότητες, την Ένωση Κοινοτήτων και την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα. Η Ένωση τίμησε επίσης την κ.Στέλλα Ρουσή, Ανώτερη Διοικητική Λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία θα αφυπηρετήσει σύντομα, για την ανεκτίμητη προσφορά της προς την Ένωση και τις κοινότητες συνολικά. Χαιρετισμό στη συνέλευση απεύθυνε ο κ.Ανδρέας Βύρας, Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων για την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο Ενώσεων παραδίνοντας του συμβολικό αναμνηστικό.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε Ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες προς την Κεντρική Κυβέρνηση, τη Νομοθετική εξουσία, τα Πολιτικά Κόμματα, τα Μέλη της και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο ψήφισμα εκτός των άλλων καταδικάζεται από την Ένωση για ακόμη μία φορά η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκφράζονται τα συλλυπητήρια της Ένωσης προς τις οικογένειες και τους οικείους των δεκάδων Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους στους μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς που έγιναν πρόσφατα καθώς και τη βαθιά της θλίψη για τους χιλιάδες νεκρούς των σεισμών στην Τουρκία και στη Συρία.